Szét vagyok csúszva!

Bipolar

by MsT

A címet kölcsönöztem Schilling Pétertől, aki ma egy nagyon izgalmas e-mailben fejtette ki a “Szét vagyok csúszva!” kifejezés jelentését. Péter útmutatásait amúgy is csípem és ennek sem tudtam ellenállni, tehát átfuttatom a szűrőmön…Ráadásul ma reggel MsG is ezt írta nekem. Mármint, hogy szét van csúszva.

Péter azt írja, hogy ez a mondat valójában egy nagyon komoly negatív stresszel járó érzelmi állapotra utal. Tulajdonképpen tényleg nagyon találóan meséli el, hogy mi is okozza a negatív stresszt. De mi is a stressz?

“Egy felfokozott energetikai állapot, ami kétféleképpen hat az életedre. Az egyik hatása pozitív, teljesítményfokozó, egyfajta izgalmi állapot, ami segít, hogy egy komoly kihívásokat jelentő feladatot a lehető legjobb eredménnyel tudj megoldani. A másik hatása pedig, negatív, teljesítményromboló, ami kimerültséghez, a figyelem elvesztéséhez és legrosszabb esetben betegséghez vezethet.”

A köznyelvben egyébként legtöbbször negatív értelemben használjuk, vagyis destruktív lelkiállapotra utal, ami rövid és hosszú távon is kicsinál, bizony megkeseríti az életedet. De mi okozza a negatív stresszt és hogyan tudom ezt a nagyon is romboló feszültséget pozitív energetikai állapottá változtatni? Tudod, az “Ide nekem az oroszlánt is!” állapotról beszélek. Nos, elemezzük csak…

Hogyan is épül fel az egyéniséged?

Lehet, hogy ezen még így nem tűnődtél el, de van egy hármas felosztás, amit ha megpróbálsz “befogadni”, talán megértheted, hogy mi váltja ki az életedben a stresszt és még az is megeshet, hogy rendbe tudod tenni magad. Ez jó hír, ugye?

Először is fogadjuk el, hogy nem csak biológiai lények vagyunk. Nagyon sokan úgy gondolják, éppenséggel lehet, hogy te is, hogy mint hús-vér ember teljesen kiszolgáltatott vagy a világnak és az, mint egy rongybabát, ide-oda rángat. Na ez a kiszolgáltatottság érzés már önmagában is elegendő ahhoz, hogy feszültnek és nyugtalannak érezzük magunkat, ez már önmagában is negatív stresszt képes okozni. Ha viszont azt mondom, hogy nem rongybaba vagy, hanem egy többdimenziós lény, ahhoz mit szólnál? Ismerős a test-lélek-szellem hármas felosztása? Na jó, el ne szaladj, írom másképpen: cselekedetek, érzelmek, gondolatok.

A legtöbben ezt a három dimenziót nem ismerik

Vagyis komolyan csak a testi, anyagi dimenziót veszik. Ők azok, akik bekapnak egy pirulát, ha fejfájás gyötri őket, ha pedig krónikussá válik a probléma, erősebb gyógyszert kérnek. Ha egy kicsit tudatosabban vizsgálod magadat, megfigyelheted, hogy ott a  másik dimenzió is, vagyis érzelmekkel reagálsz a külvilágból kapott impulzusokra. Dühös leszel, vagy éppen szomorú, lelkes, vagy elégedett. Az esetek többségében itt meg is áll a folyamat, vagyis mondhatod azt, hogy a benned lévő stressz tulajdonképpen a külvilágból kapott ingerekre való negatív érzelmi reakció és hát rajtad kívül álló okokból jön létre.

Itt jönnek a képbe a gondolatok

Akkor még egyszer: tehát jön az inger, mondjuk egy határidő, vagy éppen a gyerkőcöd vágja el magát a bevásárlóközpont kövén, egy cukorkát követelve. Következik az érzelmi reakció: félelem, düh, tehetetlenség és így tovább.

Most fordítsuk meg a dolgot és induljunk a gondolati szintről: a gondolatok segítségével képes vagy a stressz helyett egy belső izgalmi állapotot létrehozni – ismerős az a szó, hogy motiváció? – , és máris megfelelő cselekedetekre vagy irányítva. Ja, hogy ezzel azt mondom, hogy te döntöd el, hogyan reagálsz? Igen. Hogy ezzel azt mondom, hogy ez egy szokás? Igen. És azt is állítom, hogy úgy tanultad meg valakitől, de leginkább valakiktől? Igen.  Sőt még azt is mondom, hogy képes vagy arra, hogy másképpen reagálj? Hát hogyne. Tudod mit jelent tehát, hogy ” Szét vagyok csúszva”?

A szétcsúszott állapot azt jelenti, hogy a gondolatod, az érzelmeid és a cselekedeteid nincsenek összhangban egymással, vagyis egyszerűen szét vannak csúszva.

Ha úgy érzed, hogy túlságosan stresszes az életed, ha úgy érzed, azt sem tudod, hogy mihez kezdj magaddal, akkor érdemes a belső irányításoddal felvenni a kapcsolatot.

“Ahogy érzelmileg kitisztulsz, úgy válnak egyre tisztábbá és egyre egyértelműbbé a vágyaid, amik az életed valódi útjára vezetnek.”

Hiába mondom hát neked, hogy ne stresszelj, ha ez a kialakult szokásod. De örömmel segítek...

 

 

 

 

 

 

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s