Lady Liberty – női egyenjogúság, kicsit másképp

Lady LibertybyMsG

Én biztos rosszul vagyok bedrótozva, de imádom a repülőket. Na, jó … ez még talán annyira nem szokatlan, de a vadászrepülők meg egyszerűen lenyűgöznek. Szigorúan, békeidőben (van még olyan?). Amikor csak úgy gyakorlatoznak, le – felszállnak az anyahajókról és készülnek a légiparádéra. Azért teljesen nem vagyok elvetemült, mert amikor először húzott el egy gép a házunk felett – miközben én békésen iszogattam a kanapén a reggeli kávémat – Irán irányába átfutott egy – két gondolat az agyamon.

Szóval, szívesen megnéznék egy F16-t, élőben. Bele is ülnék. És … mennék vele egy kört is (bár lehet utána többet reptér közelébe se mennék), mondjuk … Lady Libertyvel. Nem, ez nem egy bizonyos gép neve! Lady Liberty, azaz Mariam al Mansouri az első női vadászgép pilóta az Egyesült Arab Emirátusokban, akit ezért a női egyenjogúság szimbólumaként is szoktak emlegetni. Mert, hát hol van női elnyomás abban az országban, ahol még vadászrepülőt is vezethetnek?! Nos … az emirátusi nők azért nem repkednek tömegesen F16-kal, de azt el kell ismerni, hogy a Közel – Keleten szinte már irigyelt a helyzetük. Dolgozhatnak, vezethetnek autót, akár el is válhatnak és ebben az esetben még arra is jó esélyük van, hogy a gyermeket nekik ítéli a bíróság. Azért azt is tudni kell, hogy ez a szabadság azért korlátos. Egészen addig élhetik az életüket a maguk igénye szerint, amig az nem ütközik a férjük/édesapjuk érdekeivel és politikailg is korrekt. Erről hosszan tudnék mesélni (egy nagyon érdekes történet éppen ilyen okok miatt nem jelenhet meg), de majd csak akkor, ha már újra Európában élek.

Lady LibertyDe térjünk vissza Lady Libertyhez: Mariam 1979-ben született Abu Dhabi-ban. 8 vannak testvérek. Édesapja a mérnök végzettségű Sultan bin Saeed al Mansouri, aki mellesleg az Emirátusok gazdasági minisztere. Csoda, hogy éppen Mariam lett az első nő, aki vadászrepülőt kapott?! Már középiskolásként a légirőről álmodott, így amikor lehetőség nyílt, hogy nők is csatlakozzanak a hadsereghez, az elsők között jelentkezett. 2007-ben diplomázott, ezután csatlakozott a UAE Air Force-hoz, ahol nem kirakat embernek szánták (?), hiszen részt vett 2014-ben a Daesh (ISIS) elleni bombázásokban, Szíria felett. A legenda szerint, amikor először bejelentkezett rádión a U.S. Air Force-nál (közös akció volt), kicsit meglepődtek és egy pillanatra lefagytak, hogy női hangot hallanak.

A nyugati média – mondhatni – szétszedte Mariam-ot és pusztán PR fogásnak titulálták a harcba küldését, mintegy bizonyítékként, hogy az arab világban – az Emirtusokban – nincs női elnyomás.

Ezzel együtt vagy ennek ellenére is Mariam-ra a közel – keleti nők hősként és példaképként tekintenek, aki ki mert állni az álmai mellett és meg is valósította azt, egy kifejezetten férfias világban. Jelenleg is a hadseregben szolgál, munkáját, kiválóságát már több kitüntetéssel is jutalmazták. Remélem, minél kevesebb éles bevetésen lesz lehetősége a női egyenjogúságot hirdetni!

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s