Ahogyan magaddal bánsz, úgy bánnak veled mások

d5e164592c460c2a5a3d9b5ea16eac1c

by MsT

Tehát országod már van. Uralkodója vagy, ez nem vitás. Sőt még azt is elhatároztad, hogy rend lesz az országodban. Boahh, de hogyan csináljam?

“MsT, te tudod?…És egyáltalán tudja valaki?”

Nem, én sem tudom. Észrevettem, hogy az emberek a tuti megoldásokat keresik, pedig szerintem ilyenek nincsenek. Objektív igazság, pláne megoldás nem létezik. Szerintem. Tanárként, segítőként meg külön megkönnyebbülés elfogadni, hogy nem kell mindig tudnom a tutit, sőt hibázhatok. Legfeljebb a diákok és mindenki megtanulja, hogy nincsenek istenségek, mindentudó felnőttek, hogy hibázni szabad, s igen, lehet a hibákból tanulni. Huhhh, ez ám a jó érzés…

Visszatérve: magamat is afféle gyakorló királynőnek nevezném…Hiszen készek sosem vagyunk, mindig tapasztalunk, kipróbálunk…Viszont a királynők jellemzője, hogy méltóságteljesek. A hercegek is azok. Ha pedig valóban jó uralkodójuk az országuknak, pláne. Enélkül nem megy, tehát fontos lecke következik:

Semmi nem tud a világon annyira fontos lenni, hogy miatta az embert tiszteletlenül kezeljék. Senki sem sértheti meg a méltóságomat. Senki sem taposhat rám és alázhat meg. Ha ez történik mégis, muszáj megtanulnom, hogy elmenjek onnan és hogy többet ne menjek oda.

Vannak a világon “érdekes” alakok.  Vannak emberek, akik rólad mindig rosszat mondanak a hátad mögött, kibeszélnek, elnyomnak, tiszteletlenül kezelnek, nem becsülnek meg. Nem, nem csak a mesében és könyvekben léteznek. Van olyan, aki elfelejti megkérdezni tőled, hogy hogyan telt a napod, elfelejti megköszönni, hogy kivasaltad az ingét, nem érdekli, ha sikerült egy prezentációd, nem köszöni meg, hogy bent maradtál túlórázni, esetleg még gúnyos megjegyzést is tesz rád. Igen, ez történik nagyon sokszor, de egyáltalán nem kell, hogy ez téged összezavarjon, vagy akár csodálkozz rajta. Nem a te dolgod.

Az viszont a te dolgod, hogy hagyod-e, hogy így bánjanak veled. Mint ahogyan az is a te dolgod, milyen értékesnek tartod TE saját magadat.

1.Nincs olyan nagyszerű nő és férfi a világon, akinek téged letaposni szabadna.

Egy partner sem kicsinyíthet, alázhat meg sem négyszemközt, sem  mások előtt, nem gúnyolódhat veled, nem bánthat a vicceivel és a rólad szóló csípős megjegyzéseivel. Nincs az az extra külsejű/gazdag/attraktív/mindentudó nő vagy férfi, aki mellett láthatatlanná kellene válnod. Nincs az az értékes kapcsolat, ami megengedhetné, hogy érte lealacsonyító helyzetbe kerülj, teljesen mindegy, hogy az finoman, burkoltan, bújtatva, indirekt módon történik. Igen, ezek a pici, apró, ám annál gonoszabb, ártatlannak tűnő megjegyzések a legrosszabbak.

Egy kapcsolat azért van, hogy társak legyetek, hogy egymást kölcsönösen emeljétek, inspiráljátok, bátorítsátok, szárnyaljatok.

Nem csupán az  anyagi biztonságért, vagy “legyen valakivel eltölteni az ünnepeket” alapon választunk társat.  Egy jó kapcsolat emel és nem süllyeszt és elnyom.

2.Nincsen olyan fontos munka a világon, ami miatt rabszolgának kellene lenni és eltűrni, hogy az embert lekezeljék.

Egy főnöknek sem szabadna senkit sem sértegetni és terrorizálni.

3.Egy barátság sem lehet annyira lényeges, hogy miatta az ember kényelmetlenül és kiszolgáltatva érezze magát.

Teljesen mindegy kiről beszélünk, sem partner, sem tanár, sem orvos, sem főnök, sem szülő, senki nem teheti veled ezt.

Az igazság az, hogy úgy bánnak veled, ahogyan te magaddal.

Ezt elég nehéz elfogadni, én például sokáig nem értettem, hogy az úgynevezett “mártír anyukákat” miért kezelik le. Hiszen ők mindent megtesznek. Sok-sok példám van, a saját családomból is. Idővel rájöttem, hogy ezt ők teszik saját magukkal.

Ha viszont az előbbi igazságot legalább megpróbálod átgondolni, akkor néhány kifogásodtól egy időre szükséges megválnod:

Nincs “de nálunk a cégnél muszáj így csinálni, különben nem jut az ember előre…”

Nincs “de sosem találok ilyen klassz pasit/nőt még egyszer…”

És nincs “de ez az ember nekem olyan fontos, csak hát vannak rossz napjai…”

Szerintem egészen pontosan ÉRZED, ha valaki tiszteletlen veled – persze tudsz rögtön kifogásokat is felsorolni, hogy ez miért is normális helyzet – de legbelül, a szíved mélyén érzed és tudod az igazságot.

Egyedüli vagy és értékes, teljesen mindegy, hogy mit értél el, hogy mit gondolnak rólad mások, milyen a külsőd, milyen iskolai végzettséged van, hogy mérnök vagy, avagy háziasszony.

“De MsT, engem sokszor kezelnek tiszteletlenül. Mindig ez történik velem.”

Észrevetted már, hogy más embereket nem? Ha elfogadod végre, hogy értékes vagy, komolyan mondom, hogy csökkenni fog ezeknek a helyzeteknek a száma.  Ha pedig mégis megtörténik, még nyugodtan mondhatod:

“Aha, akkor ez nem jó hely nekem, azt hiszem, továbblépek.”

Érdekes dolog ez: ha valaki téged nem értékel, általában magát is leértékeli. Sokan pontosan ezért tűnnek önbizalommal telinek, viszont támadónak veled szemben. Semmi nem jó nekik, ahogyan te csinálod, kritizálnak téged folyamatosan. Az a helyzet, hogy ez sem a te dolgod, hanem az övék. A te dolgod az, hogy ne hagyd.

“MsT, de annyira értékes a partnerem…”

Persze, mindenki értékes.Te is. Méghozzá annyira, hogy nem feltétlenül kell sokat vagy sokáig együtt lenned olyasvalakivel, aki folyamatosan lehúz, elbizonytalanít, hazudik neked, vagy manipulál.

“De a munkámat csak nem hagyhatom ott…”

Nem hát. Illetve első körben nem. De nem árt, ha erősíted magad a korrekt kollégákkal és találsz egy jó hobbit például. Mit is szerettél volna már réges régen kipróbálni? Ha emellett klassz társad van, akivel jól ki tudod beszélgetni magad, ez a munka dolog nem lesz annyira nehéz, még ha a főnöknek nem is volt gyerekszobája.  De mondok neked valamit:

Ne félj olyan emberektől távol tartani magad, akik nem értékelnek téged.

Mert azok, akik viszont igen, ott állnak már a startvonalnál és csak arra várnak, hogy veled hódítsák meg a világot. Még az országod békéjét is együtt fogják veled őrizni…

P.S.

Ha valaki nem tudná mi ez a királynő és herceg metafora, illetve, hogy milyen országról beszélek, erre tessék.

 

Reklámok

Ahogyan magaddal bánsz, úgy bánnak veled mások” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s