Vízkeresztre – egy picit megkésve

vízkeresztby MsG

Az adventi – karácsonyi időszak Vízkereszttel – január 6 – val – ér véget. Ez az egyik legősibb keresztény ünnep, ami a nyugati kultúrkörbe a napkeleti bölcsek vagy három királyok eljöveteleként került be, így a katolikus egyház ezen a napon csak ezt ünnepli. Vízkereszthez kapcsolódik még Jézus megkeresztelkedése a Jordán folyóban illetve az első csoda – a víz borrá változtatása – is. 

Vízkereszthez nagyon sok hagyomány kapcsolódik, amiből nálunk már csak a karácsonyfa leszedése maradt meg. A mediterrán országokban kedves hagyomány, hogy ezen a napon a gyerekek ajándékot kapnak, pl. Olaszországban Befana-tól a jó boszitól. Más országokban (Francia – Spanyolország, dél – Amerika) ezen a napon süteményt sütnek, amibe egy apró ajándékot rejtenek. Akié az ajándékos süti, az lesz a nap király. (Tavaly mikor a francia barátainknál vendégeskedtünk, hogy – hogy nem, éppen a lányom lett a nap király(lány).)

vízkereszt befana

Most, hogy Európa szerte havazik – talán még a karácsonyfák is állnak – a hétvégébe még becsempészhetünk egy kis karácsonyi hangulatot, mielőtt átadjuk magunkat a farsangi – báli időszaknak. Ehhez hoztam nektek egy igazi karácsonyi hangulatú, ízvilágú finomságot.

Marcipános – mandulás kifli

marcipános mandulás kifli

Hozzávalók:

A tésztához:

200 gr marcipán (>50 % mandula)

100 gr porcukor

100 gr darált mandula/mogyoró

1 tojásfehérje a masszába

2 TK citromlé

A formázáshoz:

1 tojásfehérje

100 gr szeletelt mandula

100 gr csokoládé (ét – vagy tej)

Elkészítés:

Az összes hozzávalót össze kell keverni. A mandulától nagyon ragadós lesz (úgy jó), ezért lehet nyugodtan kézzel gyúrni.  Ezután a masszából tetszés szerinti méretű  kifliket kell formázni. A kész kifliket meg kell kenni tojásfehérjével és megforgatni a szeletelt mandulában. Mivel nagyon ragad az egész, könnyebb, ha a kezedet kened be tojásfehérjével vagy bevizezed és így formálod a kifliket (ha már nagyon ragad a kezed, akkor megint kend be tojásfehérjével).

Ha dupla adagot sütsz, akkor a formázáshoz használt tojásfehérjét nem kell megduplázni, csak a többi hozzávalót (érdemes dupla adaggal kezdeni :)). Előmelegített sütőben 175°C-on (légkeveréssel), 10 – 15 percig süssük. Ha kihűlt, díszithetjük olvasztott csokival vagy a végeit márthatjuk csokiba.

A farsangi finomsággal – ígérem – időben fogunk jeletkezni! 🙂 Jó étvégyat!

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s