Vision Board az álmodért – 1. rész

 

1

by MsT

Ha azt mondom, hogy csak néhány kép és pár szó kell ahhoz, hogy helyrerázódjon az önbizalmad, céljaid megvalósulni kezdjenek, az életed a vágyott irányba mozduljon, jól hangzik, nemde? Még aktuális is így év elején. Ez a legjobb időszak, hogy a nagy fogadalmakat még fülön csípjük, különben szépen lassan erejüket vesztik és megint egy év telik el esetleg változtatás nélkül…

Lehet, hogy nektek is ismerős az a történet, hogy nagy lendülettel álmodozunk, fogadkozunk szilveszter éjjelén, aztán belelendülünk a megvalósításba, majd kábé pontosan január közepére visszaállunk a régi kerékvágásba.

Január közepe van. A legjobb alkalom, hogy valamilyen módon még üstökön ragadjuk azokat az álmokat és kezdjünk valamit a megvalósulásukért. Mondjuk készítsünk Vision Boardot.

Vision Board. Aha. Mi az?

Frappánsan magyarosítani szerintem nem lehet. De ez nem is baj. Az ősember is használta, feltevéseink szerint, mert lerajzolta előre a sikeres vadászatot és nem valószínű, hogy így nevezte, igaz? Tulajdonképpen egy kollázst varázsolunk, ami sok-sok képből és szavakból, mondatokból áll.

Na eddig világos. de miért jó ez nekem?

Nagyon egyszerű a válasz: mert segít.

  • Célok elérésében,
  • önbizalom növelésben,
  • gyógyulásban
  • és még sok-sok mindenben… hogy az általad igazán vágyott irányba mozduljon az életed.

Mutatom az egyik kedvencemet:

 

Elmélet…de nem unalmas ám!

Kollázst sokan készítettek még az iskolában, de ezt most nagyon másképpen tesszük, ezért jön egy kis elmélet, na most ne rohanj el! Na jó, egy kávééért, teáért vagy egy pohár borért kiszaladhatsz…

Tehát van egy víziód, egy elKÉPzelésed, arról, hogy mit is szeretnél, ezt pedig olyan formába varázsoljuk közösen, hogy valóban segítsen abban, hogy oda is találj.

Aki utálja az elméleti részeket, most szépen kortyolja tovább az italát és jöjjön vissza a következő résznél, amikor is a kivitelezés jön majd. Na, sipirc, csak az elvetemült minden megérteni akarók maradjanak!

Tehát, amiért összefoglalom, annak két oka van: az egyik, hogy magam is nagy élvezettel figyelem, ahogyan a tudomány napról napra igazolja a feltevéseinket. 1991-ben végeztem Agykontroll tanfolyamot és a “sikerkönyvek” is akkortájt kezdtek divatosak lenni Magyarországon. Mint újdonsült menedzser hallgatók, tulajdonképpen a tanárainkkal együtt tanultunk. Szerintem ők sokszor előző nap olvasták el azt a könyvet, amit másnap nekünk ajánlottak. Akkoriban misztikus, szokatlan volt az egész, pláne huszonévesen… Manapság már nem fura, ha agyhullámokról, meg tudattalanról beszélek a mindennapok során. A másik indokkal pedig mindjárt cáfolom is az utolsó mondatomat: még mindig nem eléggé elterjedtek ezek a módszerek és sokaknak szükséges a „bal féltekés” igazolás is.

Azt tapasztalom, hogy sok helyen találkozunk gyakorlatokkal, amelyek nagyon hasznosak, de mégsem végzik el őket az emberek, mégsem használják a mindennapi életben. Ennek pedig talán az egyik oka, hogy igazából nincsenek azzal tisztában, hogy miként is működnek ezek a gyakorlatok, hogyan tudnak hatást gyakorolni.

Tehát mit is használunk és miért a gyakorlat során?

Nos, egyszerű válasz következik: a jobb agyfélteke hatalmát. Nem, nem, ez nem mágia, vagy valamiféle hozzád aztán nem tartozó dolog. Még csak nem is hit kérdése…A jobb agyféltekei állapot előfordul ugyanis akkor is, ha nem tudatosan idézed elő, egyszerűen így vagyunk összerakva. Ez az az ellazult flow, amikor csak úgy bambulsz az utcán és nem veszed észre a szembejövő ismerőst, vagy elvezetsz A pontból a B-be és fogalmad sincsen hogyan jutottál oda,  Fogalmazzunk úgy, hogy gyárilag beépített tartozékunk, mint a GPS az autókban. És ha hiszed, ha nem, de ezeket a „fogékony” pillanatokat nem tudod kikerülni, mert ha töredékeket is érzékelsz, előbb-utóbb „összerakja” az agyad a teljes információt.

Csak egyetlen napodat gondold át, amíg a munkahelyedig eljutsz. Mennyi reklám, mennyi információ „zúdul” be a tudatalattiba. Te bambulsz a buszon, az óriásplakátok meg csak úgy dolgoznak rajtad…

Átgondoltad csak egyszer is, mire vagy programozva, vagy mire programoznak mások? Ha tudomásul veszed, ha nem, használod a módszert, vagy mások használják ki azt, hogy nem veszed észre.  A GPS odavisz, amit beprogramozol neki…

Ha a következő részt megérted, biztos vagyok abban, hogy ha nem is készítesz Vision Board-ot, magát a módszert többet fogod működtetni a magad és mások örömére és boldogulására. A megértéshez pedig nagyon javaslom, hogy rajzolj, skiccelj, még ha mást is szoktál meg az iskolában. Hahó, most van az a rész, hogy fogj egy papírt, meg legalább egy ceruzát is a kezedbe…/ Ez majd megér egy külön bejegyzést /

Mi történik valójában a jobb agyfélteke funkciója segítségével? Hogyan születik meg az a program, hogy a tested, engedelmesen, szolga módjára teszi a dolgát?

Bagdy Emőkét idézem: A jobb agyfélteke olyan kapcsolatban van a testtel, mintha egy marionett bábut mozgatnál. /Ezt a marionett – hasonlatot egyébként rengetegen használják./ Mint a bábot mozgató, a bábut, úgy működteti a tudattalan a testet.

Gondold csak át az érzékszervek alapján: mit látsz, hallasz, ízlelsz, tapintasz és szagolsz?A jobb agyfélteke nyelve a KÉPnyelv: konkrét, érzékletes, szemléletes tartalmakban, analógiásan gondolkodik. És analóg, vagyis hasonlít: olyan, mint…Metaforákban gondolkozik és „beszél”.

Tehát: megmozdítod a KÉPet, amiben minden van, íz, hang, illat, érzelem…

Minden ilyen érzelmi érzékletes megmozdulásnál  – biokémiai folyamatokon keresztül – hatnak le az érzelemhez tartozó rezdülések, amik sejtmemóriában rögzítettek.

A test nem tudja nem tenni, mint ahogyan a marionett bábu is engedelmeskedik az irányításnak.

Vagyis valamilyen „módon” jobb agyféltekei állapotba varázsolom a testet, hogy használni tudjam ezt a módosult tudatállapotot. Itt semmi hókuszpókuszra nem kell gondolni, maga az alkotásba való belefeledkezés is előidézi. /Meg a televízió bámulása is, csak ott mást programoznak a tudatalattiba./

Tehát ha megvan ez a módosult tudatállapot, vagyis a beüzenés nyitott kapuja, az üzenet “besurran”, vagy szabadon “besétál”, és máris hangolja az érzékszerveket.

Indul például a szemhez, hogy az keressen. A szem néz, de az agy lát. Hogy mit veszel észre és mit nem, az az agyadon múlik. Az agyadon múlik, hogy mit akar tudatosítani és mit nem. /Ugyanabban a városban egy építész épületeket, formákat fog észrevenni, egy divatszakember öltözékeket  és színeket lát…/  Ha ráállítod a kereső tudatodat, hogy az örömöt keresse, azt fogja észrevenni. Úgy is mondhatnánk: vonzani. Ismétlem, mert fontos: beállítod, behangolod a kereső tudatodat….Még valami nagyon lényeges dolog: a KÉPzelet és a valóságos észlelet között  a kísérletekben nem tudnak különbséget tenni az agyi elektromos folyamatokban. Vagyis ugyanolyan agyi elektromos folyamatok jelződnek, ha konkrétan látunk valamit, mint akkor, ha csupán elKÉPzeljük. Ez nagyon fontos, kérlek gondold át:

Idegrendszer szintjén, agyi elektromos folyamatok szintjén nincs különbség a KÉPzelet és a valóságos észlelet között.

Nos, akkor miért is ne KÉPzelnéd el, hogy mit is szeretnél?

Jöhet a gyakorlat?

A fent leírtakra “hangolva”. Folytatás következik…

Reklámok

Vision Board az álmodért – 1. rész” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s