Minden lelkes, önkéntes királynő mögött egy sikeres férfi áll – de mit is csinál ő, a nagy ő?

by MsT

Minden sikeres férfi mögött áll egy odaadó, támogató nő, tartja a mondás. Különösen igaz ez azokra a királyfikra, akik a nagy messzeségbe mentek szerencsét próbálni és a tarisznyájukba a hamuba sült pogácsa mellé egy asszonykát is csomagoltak, aki őértük/velük otthagyott csapot és papot – értsd munkát, addigi életet -, hogy azt a nagy álmot, célt kövesse, amit a férfi megálmodott. Persze, persze, az álom közös, de most a lelkes támogató királynőről beszélek. Aki nem áldozatot hoz, nem szenved, hanem önként és dalolva teszi mindezt. Hm…Most akkor megfordítom a mondatot: minden lelkes, önkéntes királynő mögött egy sikeres férfi áll, aki pontosan tudja, hogy imádott asszonykáját hogyan szeresse itt a nagyvilágban…

Máskülönben az elért, megszerzett, megépített kacsalábon forgó kastélyban ő sem lesz boldog. Hiába mászták meg a nagy üveghegyet, úsztak át vizeken, repültek távoli vidékekre…

Bizonyára ismeritek azt a játékot, hogy mit vinnél magadra egy lakatlan szigetre, ha mondjuk csak három dolgot pakolhatnál bele a bőröndbe. Erről egy kicsit más értelemben sokat kérdeznek minket, akik ilyenolyan módon külföldre keveredtünk, hogy mi az a lényeges, amit hoztunk magunkkal, mi az a lényeges, amit vinnénk magunkkal akár, és igen, itt nem tárgyakról szoktunk mesélni. De visszatérve a fenti gondolatmenetre, mármint az engem, az expat feleséget szerető királyfira... Egy tárgyat, egy bizonyos könyvet biztosan belevarázsolnék mindenki csomagjába, aki a párkapcsolatát készül kemény,messzi vizeken kipróbálni. Nevezetesen amelyik azt ecseteli, hogy a nők a Vénuszról, a férfiak pedig a Marsról jöttek, s valóban nagyon másképpen értelmeznek/agyalnak/gondolkodnak/értenek/félreértenek nők, s férfiak.

Nos, akkor nézzük, mit nem csinál a nagy ő nekünk/velünk, hogy neki is jól teljenek a külföldi hétköznapjai /a teljesség igénye nélkül/:

 • Amikor hazaér, megölel. Utána kezd bármi másba.
 • Megkérdezi, hogy hogyan telt a napom. Sőt! Emlékszik rá, hogy azt mondtam, hogy a blogot fogom szerkeszteni, tehát így kérdez: “És hogyan állsz a bloggal?” Persze nem azonnal, tudom én, hogy férfi, de az első pont elmaradhatatlan.
 • Virágot, vagy valami meglepit hoz. A virág jobb. Nem négyszer egy évben egy hatalmas csokor, hanem többször egy szál.
 • Ha tudja, hogy késni fog, felhív.
 • Ha elvonulna – ami teljesen normális, tudom én, hogy ki kell szellőztetnie a fejét -, azért megnyugtat, hogy vette az adásomat és visszajön majd…
 • Nem oldja meg azonnal a problémámat. Én azért beszélek, mert hangosan gondolkodom. Tőle azt szeretném, ha figyelmesen HALLGATNA. Mondjuk úgy húsz percig. Még az újságot is leteszi közben, sőt a tévét is lehalkítja. És olyan hangokat hallat, hogy “aha”, “ühüm”, “ó”, “valóban?”, “hmmm”.
 • Bókol, dicsér…jaj hát no, kell nekünk az.
 • Meg az a “csak úgy” sms: “szeretlek!”
 • Nagyon megértő, ha indulás előtt, na igen:átöltözöm.
 • Gondoskodik arról, hogy legyenek olyan alkalmak, hogy a legelegánsabb ruháimat vehessem fel. Mert expat feleségként könnyű ám egyszer csak “csak otthon lenni”…
 • Meghitt pillanatokban nem veszi fel a telefont.
 • Megdicséri a főztömet.
 • Gondoskodik kettesben eltölthető szabadidőről….
 • És megkérdezi, hogy mire vágyom, én pedig elmondom neki. Nem azt válaszolom, hogy semmire…

Azt gondolom, ezt a listát a végtelenségig lehetne folytatni.

Néha annyira banálisnak tűnő dolgokon múlik ez az egész. Mármint, hogy jól működtessük külföldön a párkapcsolatunkat.

Tudom, hogy sokan most azt gondolják, hogy ez nem csak külföldre érvényes. Igen, ez így van. Én azért írtam most róla, mert a külföld az egyik, az a bizonyos “nehezített terep“, kívül a komfortzónán, messze a jól ismert helyzetektől, messze a jól bevált és ismerős “hogyan tudunk hatásosan működni” jól begyakorolt programjainktól.

Néha még az is előfordul, hogy újra össze kell, hogy ismerkedjetek, mert ezen a terepen egy egészen más arcotok mutatkozik meg. Mint ahogyan az is előfordulhat, hogy ez a nehezített terep mutatja meg az igazi arcotokat, és ez azt jelenti, hogy elválnak útjaitok.

Elég feladatot ad tehát ez a helyzet a nőnek és a férfinak is. Ne múljon azon az egy szál virágon hát semmi…

 

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s