Lezárás, elengedés, újrakezdés – így csináld!

by MsT

girl-948242_1280

Ígértem egy konkrét, elvégezhető gyakorlatot azoknak, akik úgy érzik, nehezükre esik az elengedés és a továbblépés. Foglyai egy régen eltávozott szerettük emlékének, egy régen volt párkapcsolatnak, meg nem született gyermeknek. Nem tudják lezárni elvesztett munkahelyek, elhagyott országok emlékét. Nehezükre esik elengedni a kirepülő gyermeket, nehezen élik meg egy-egy élethelyzetük lezárását…

Amikor elvesztett rítusainkról és gyökereinkről írtam, végig az motoszkált a fejemben, amit én is szoktam érezni, ha az elmélkedést nem követi cselekvés, nevezetesen, hogy eddig csak rosszul éreztem magam, most pedig már, hogy esetleg tudom, hogy mi lehet a probléma, még nehezebb a helyzet. Ha rádöbbenek egy megoldásra, úgy tennék is valamit…Személy szerint imádom az elméleteket, meg a kutatási eredményeket, de változáshoz mindig tett kell, ebben nincsen kompromisszum. Ahogyan édesapám szokta mondani: “Beszélni fekve is lehet…”

Ezért kínálom ezt a gyakorlatot – természetesen sokféle a gyakorlat, rítus, amivel segíteni, megoldani lehet, ez egy a sok közül – szeretettel mindazoknak, akik a gyász folyamatában rekedtek, esetleg el sem kezdték azt és itt nem csak egy szeretett személy elvesztésére gondolok. Például:

 • nem tudtak semmilyen formában elbúcsúzni egy szerettüktől
 • nem mernek odamenni egy sírhoz
 • a mai napig nem dolgozták fel egy abortusz emlékét
 • régvolt szerelem tartja őket fogva
 • nem tudják “megemészteni”, hogy elvesztették a munkájukat
 • nem találják a helyüket külföldön, pedig már évek óta ott élnek és ott is szeretnének maradni

A levél írást sokan használják hasonló helyzetek megoldására, nagyon sok helyről, forrásból meg lehet tanulni, hogyan is érdemes. Én anno John Gray PhD: A férfiak a Marsról, a nők a Vénuszról jöttek című könyve alapján kezdtem használni sokféle helyzet megsegítésére.

nos, akkor kezdjük!

 • Levelet fogunk írni. Mégpedig annak a személynek, vagy helyzetnek, ahol elakadtunk. Ténylegesen írunk – habár később elég lesz a gondolat is -, most arra kérlek, hogy írj. Tehát szükségünk lesz papírra és íróeszközre. Ha egy bizonyos modorban írjuk le érzéseinket, elkezdenek automatikusan kevésbé fájni és előtérbe kerülnek a szeretet, továbblépés megnyilvánulásai.
 • Ezért kötött formában írunk: minden levélben kifejezzük a dühöt, szomorúságot, félelmet, megbánást, végül pedig a szeretetet. A szeretet nem minden esetben a szeretlek szót jelenti, például egy volt főnök kaphatja az “Igazán nagyra értékelem önt.” mondatot.
 • A végén döntünk a levél sorsáról, sokszor az segít, hogy ezzel a levéllel kisétálunk ahhoz a bizonyos sírhoz és felolvassuk annak, akinek szól. Vagy elégetjük egy szertartás keretében. Volt, amikor csónakot hajtogattam belőle és útjára engedtem…Ugye-ugye,azok az elfeledett rítusok!

vezérfonal

 • Legyen egy nyugodt hely, nyugodt időpont. Én nagyon szeretek elkerekezni egy tópartra…
 • Címezd tehát akinek/aminek szól! / Kedves papa!; Kedves volt munkám!; Kedves János!,stb./
 • Düh, szomorúság, félelem, megbánás, szeretet. Ez a sorrend. Mindig.
 • Minden érzésnek szentelj pár mondatot és egyszerűen fogalmazz! Tegyél magad mellé zsepit, lehet, hogy szükség lesz rá. Ne félj sírni, a sírás az egyik legszebb módja annak, hogy “kiadjuk” az érzéseinket.
 • Ne hagyd abba a levelet addig, amíg el nem jutsz a szeretet érzéséhez. Fel fog bukkanni ez az érzés, csak hagyj neki elég időt, ne erőltesd…
 • Aztán írd alá. Lélegezz mélyet…És képzeld el, hogy milyen választ szeretnél erre a levélre az illetőtől. Ez a lépés tulajdonképpen ki is hagyható, de az én tapasztalatom az, hogy jól esik “hallani” a választ. Van egy trükköm: a válasznál van amikor a másik kezemmel írok.

Levél-vázlat, egy az egyben az említett könyvből, használd bátran!

Akár ki is nyomtathatod!

csak a teljes igazat!

Tulajdonképpen azért működik ez a levél, mert segít kimondani a teljes igazságot. Ha érzéseinknek csak egy részét tárjuk fel, nem segít a vágyott “gyógyuláshoz”.

 • Ha csak a dühöt érezzük, semmit nem segít. Csak még dühösebbek leszünk.
 • Sírhatunk órákig, de csak elfáradunk, egyre üresebbeknek érezzük magunkat…de a szomorúságon nem lépünk túl.
 • Ha csak félelmet érzünk, egy dolog fog történni: még több és erősebb félelem jön.
 • A megbánás, ha nem jutunk túl rajta bűntudat okoz…
 • Ha állandóan mindent és mindenkit szeretni akarunk – Istenem, de sokan csinálják – és ezért elfojtjuk minden fájó érzésünket, egy idő után semmit sem fogunk érezni. Sajnos a jót sem…

amiért beválik, de azt csak úgy fogod megtudni, ha valóban megírod…

Ha ezeket az érzés-szinteket kiírjuk magunkból, a kellemetlen érzés megszűnik. Csak egyet, vagy kettőt kiírni nem elég. Ugyanis nagyon sok negatív érzelmi reakciónk csak védekező mechanizmus, amit az igazi érzések megkerülésére és elfedésére használunk. Lehet, hogy te is abban a fázisban vagy, hogy rettenetesen dühös vagy a régi párodra, mert elhagyott. De lehet, hogy ez a düh csupán a félelmeidet vagy a  megbánásodat takargatja. Ha sikerül ezeket az igazi, sérülékeny érzéseket megélni, a düh elmúlik és inkább képes leszel a szeretetre.

érzéseidet még magad előtt is képes vagy titokban tartani

A helyzet az, hogy öntudatlanul persze, de a kisebb rosszat választjuk. Mindig. Van, aki nevetgél és tréfálkozik, valójában pedig sértett és szomorú. Van, aki dühös, szinte állandóan, mindenre és mindenkire dühkitöréssel reagál…a lelke mélyén pedig fél. Egy teljesen másik történet, hogy miként tanultuk meg ezt tenni, nagyon sokat foglalkozom a belső gyerek felnevelésével, most csak egy picit utalni szerettem volna rá, hogy ezt gyermekkorból hozzuk. Ez a levél segít feltárni az igazi érzéseidet.

Írd meg azt a levelet!

Egy egyszerű és biztonságos technika, magam is használom sokszor, amikor nem tudok valakivel beszélni, vagy nem tudom elmondani neki az érzéseimet. Két dolgot érdemes megjegyezni: az egyik az, hogy az érzelmeknek ki kell jönni. El lehet mondani -a szerencsésebbeknek van kinek -, de ki lehet írni, táncolni rajzolni, festeni…A másik pedig, hogy ezzel engedélyt kapnak, vagyis inkább lehetőséget, hogy érezzük is őket. Nagyon sokan foglalkoznak ezzel: ha valaki nem engedi az érzelmeit szóhoz jutni, nincs gyógyulás, előrelépés.

Szívből kívánom hát neked, hogy segítsen ez a levél a mostani elakadásodban, segítse kinyitni az összeszorított kezedet, hogy el tudd engedni őt…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reklámok

Lezárás, elengedés, újrakezdés – így csináld!” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s