Van ennek az útnak szíve?

női lélek

by MsG

Valamikor réges – régen, egy messzi – messzi galaxisban élt egy fiatal lány, aki  nem szalvétákat vagy képeslapokat gyűjtött, hanem szerelmes verseket és okos gondolatokat. A lány időközben felnőtt. Leszokott a szerelmes versekről, de az okos gondolatokat ma is gyűjtögeti. Már nem füzetkébe írogatva, hanem word doksikban, laptopon – tableten. És nem csak a saját szórakoztatására űzi ezen tevékenységet, hanem olykor a kedves olvasók zsibbasztására is. 🙂

Nem sok személyes dolgot hoztam magammal, de idővel úgy alakult, hogy az idézetes füzetke beköltözött az éjjeli szekrényembe, és időnként bele – bele lapozok. A lapjai már kicsit megsárgultak, helyenként kicsit rongyos is, de a tartalom változatlan és olykor nagyon aktuális.

női lélek

Idézeteim gyűjteménye még a múlt századból

Megmutatom belőle az egyik kedvencemet. Remélem, nektek is a segítségetekre lesz!

Carlos Castaneda: Don Juan tanításai

“… csupán egy a millió út közül. Mindig észben kell tartanod: egy ösvény csupán egy ösvény, ha úgy érzed, nem szabad rálépned, semmilyen körülmények között nem szabad ott haladnod.

Hogy ezt ilyen világosan lásd, fegyelmezett életet kell élned. Csak akkor jössz rá, hogy minden út csupán egy út, és semmi kár nem származik sem rád nézve – sem másokra, ha a szíved parancsára otthagyod ezt az ösvényt.

A szánédkodnak azonban – hogy a választott utat járod vagy letérsz róla – félelemtől és ambíciótól mentesnek kell lennie. Figyelmeztetlek: minden utat alaposan vizsgálj meg. Próbáld ki annyiszor ahányszor fontosnak tartod. És akkor tegyél fel magadnak, de kizárólag csak önmagadnak egy kérdést. Ilyen kérdést csak egy nagyon öreg ember tud feltenni. Jótevőm beszélt egyszer erről, amikor fiatal voltam, és túlságosan forrt a vérem, hogy ezt elfogadjam. Most már tisztában vagyok vele. Megmondom mi ez a kérdés: VAN ENNEK AZ ÚTNAK SZÍVE?

Minde út egyforma: sehova se vezet. Az ösvények a bozótba vezetnek, vagy azon keresztül haladnak. Saját életemben hosszú – hosszú utakat tettem meg, mégsem vagyok sehol. De jótevőm kérdése megvilágosodott. Van ennek az útnak szíve? Ha igen, akkor az út jó, ha nem akkor haszontalan. Egyik út sem vezet sehová, de míg az egyik szívvel rendelkezik, a másik nem. Az egyiken az ember örömmel utazik, és amíg az utat követi eggyé olvad az örömmel. Ha a másikat választja, elátkozza az életét. Az egyik út erőssé tesz, a másik legyengít.

… Mielőtt rálépsz az útra, tedd fel a kérdést: Van e ennek az útnak szíve? Tudni fogod, ha nemleges a válasz, és akkor a másik utat kell választanod.

… A szívvel nem rendelkező út soha nem lehet élvezetes. Már ahhoz is nagy erőfeszítés kell, hogy egy ilyen útra egyáltalán rálépj. Ugyanakkor a szívből jövő út könnyű, nem kell megerőltetned magad, hogy megszeresd.”

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s