Mesterségem címere – Művészet, segítség, támogatás

Ez egy kicsit szájbarágós, de kábé ez a háttere a tevékenységemnek. Elolvasod?

M, mint MŰVÉSZET

Annak ellenére, hogy rajztanár voltam, ezt a gyönyörűséges misztikumot nem a hagyományos értelemben használom.  Hanem leginkább önismereti munkára, probléma megoldásra. Az évek során a rajz óráim leginkább önismereti órákká fejlődtek…
Mert megtapasztaltam, hogy onnantól kezdve, hogy valaki retteg a papírtól, vagy hogy éppen milyen színt választ, egészen más mélységekbe tudunk merülni és számomra ez sokkal nagyobb kihívást jelentett és jelent ma is. Tapasztalatból tudom, hogy   érdemes kilépni a hagyományos lehetőségekből, egy-egy spontán kollázs, szabad formájú írás, intuitív firka, festés és rajz, mind – mind kreatív módjai önnön magunk mélyebb megértésének. Kikerülve a szokásos gondolkodó elmét, mélyebb, őszintébb és igazabb megoldások születnek. Sokszor még csak megfogalmazni sem tudjuk érzéseinket, gondolatainkat, megoldást meg pláne nem találunk,  de azok a színeken, formákon keresztül előbújnak, feltárják magukat.

Mindannyian született alkotók vagyunk, mindig létrehozunk, ha úgy tetszik “teremtünk” valamit. És egyáltalán nem mindegy, hogy mi az, igaz?

Velem nem “szépen” rajzolunk, vagy egy gyönyörű végterméket hozunk létre. /Habár akár nagyon szépséges is lehet, amikor belőled bontakozik ki./ Ez nem arról szól, hogy megtanítalak rajzolni. Nem megtervezzük előre és megfelelő módon komponáljuk. Hanem megnézzük, hogy mi bomlik ki belőled…

S, mint segítség

Itt írtam arról, hogy mindenkinek van egy egyedi szűrője, amin átfutnak a gondolatok, tapasztalatok és valami elképesztően egyedi kombináció születik. Az egyik jó dolog ebben, hogy vannak emberek, akiknek pontosan a te variációd kell. Ha te mondod, megérti. Ha te mondod, elfogadja. Veled tud együttműködni. Ismerős ugye? Már ha mered mondani és nem azt gondolod, hogy mások jobban tudják. Bátorság kell csak hozzá.

” Semmit nem lehet megtanítani egy embernek.  Csak segíteni benne, hogy rátaláljon önmagán belül.”  Galileo Galilei

Igen, így gondolom én is. Segítjük egymást. Van, amikor én vezetlek rá igazságokra, és van, amikor te fogsz engem tanítani. Ez így van jól. Egyszerre mester és tanítvány mindenki. Ha véletlenül egymásra találtunk, biztosan van mondanivalónk egymásnak.

„ A véletlen kedveli az egymáshoz kapcsolódó elméleteket.” Steven Johnson

Amit megtanultam és megtapasztaltam, használom és megmutatom neked is. Hús -vér emberből vagyok, aki túl van azon, hogy fiú helyett kislánynak méltóztatott, túl van azon, hogy nem érzékelt normális párkapcsolati mintát, hogy aztán túl kellett lenni válásokon, párkapcsolati nehézségeken. Külföldre költözés, női szerep megtanulása, a bennem élő gyerek “felnevelése”, hogy csak egy-két dolgot említsek…

T, mint támogatás

Nem hiszek egyetlen üdvözítő módszerben, ezért amit tovább adok, amivel támogatlak, az is egyfajta mix, egyfajta kivetülése az aktuális kutató állapotomnak. Szenvedélyesen figyelem, hogy a tudomány napról napra igazolja a korábbi feltevéseinket, örömmel próbálok ki magam is újabb módszereket.

A gyakorlatok során találni fogsz önkifejező művészetterápiát, az NLP gyakorlatait, hagyományos és kevésbé hagyományos teszteket, ráismerhetsz az agykontroll módszereire, a Faster EFT gyakorlataira,  vagyis azokra az utakra, amikre rátévedtem vándorként, megtanultam és most tovább adom, ha úgy érzed, szükséged van rá…

Arra kérlek, futtasd át magadon, próbáld ki, ha szükséges beszéljünk róla. Ha úgy érzed, ez neked jó, mozdít benned valamit, kedvet érzel a velem való együttműködésre, hát legyen…Ha nem, az is teljesen jó, írtam fentebb, érdekes ez a pont ott, pont akkor, pont nekem szól dolog. Az érzéseid, a megérzéseid fognak vezetni, hallgass hát rájuk.

Akiket a szakma érdekel – mert tudom ám, hogy nem mindegy milyen ruhában van a csillagász, ha a B612-es kisbolygó felfedezését akarja tudtodra adni -, azoknak szívesen mesélem el, hogy eredetileg rajz szakos tanár és kulturális menedzser vagyok, több éves szakmai tapasztalattal, amire leginkább a „nem szokványos” a jellemző, mert mindig is kutattam az új lehetőségeket.  Nem csak iskolákban működtem együtt gyerekekkel és fiatalokkal, hanem ifjúsági tanácsadóként is. Élvezettel vetettem bele magam újra és újra a tanításba egy-egy kitérő után – dolgoztam vidékfejlesztési menedzserként, divat asszisztensként -, hiszem, hogy a tanításnak jót tesz egy kis kaland a „való életbe”. A gyerekek mögött pedig mindig állnak felnőttek: szülők, kollégák, egyszerűen “emberek”, akik maguk is tele kérdésekkel  és válaszokkal barangolnak az úton.

Agykontrollt végeztem, NLP practitioner vagyok. Újabb „szenvedélyem” a fasterEFT, élvezettel tanultam a művészetterápia módszereit. Több önismereti csoportot, rajzos önismereti Workshopot vezettem. Nos, mit is mondhatnék még neked, mielőtt belevágnál…hm, talán ez lesz a legjobb gondolat:

“…legyél aki vagy, én ehhez foglak hozzásegíteni.” Vekerdy Tamás

MsG szerint ez egy katyvasz terápia, amit tőlem kaphatsz, de hatásos. 🙂

Barátsággal:

MsT

 

 

 

 

 

Reklámok