Egyedül külföldön – lehet, hogy te döntesz róla így, lehet hogy az élet…

by MsT & MsG

847ecae06ea0c08a313aa793e9b674f2

A minap mutattunk kényes kérdéseket, amiket bizony felteszünk egymásnak. És jeleztétek, hogy néhány esetben nálatok is “megnyomtuk” azt a bizonyos gombot. Így most tovább lépünk, mutatjuk a tapasztalatokat. Öröm nekünk, ha csatlakoztok, kiegészítetek… Ezúttal arról írunk, hogy mire gondolj, figyelj, ha éppen te, vagy az élet úgy dönt, hogy egyedül kell boldogulnod külföldön. Annak ellenére, hogy nem így tervezted. Mégis közbejött egy válás, egy betegség, egy…bármi. Nincsen sorrend. Csak írjuk, meséljük…Mi ezekkel találkoztunk. Élethelyzettől és élettértől függően más – más szituációkra kell felkészülni. Ahogy ezt az alábbi példa is mutatja. 

férj hozzá!

Mihez is? No igen. A bankszámlához. Ha eddig nem te kezelted és fogalmad sincsen arról, hogy miként is működik, éppen itt az ideje megtanulni az online ügyintézést, a jelszavakat, pár banki fogalmat. Hogy adott esetben határozottan tudj bemenni a pénzintézetbe és akár felvenni, befizetni, utalni…Légyszíves, ne mondd azt, hogy a férjem intézi, ez az ő dolga. Hidd el, ha kórházban van, nem tudja intézni. És akkor sem biztos, hogy fogja intézni, ha éppen válni készül.

nyelvtudás – ennyit muszáj

Igen, mégpedig az adott ország nyelvén. Jó, némi engedmény lehet az angol javára, de ne feledd, hogy adott esetben ők sem beszélik. Tehát szükséged lesz az alapmondatok, kifejezések megtanulására, megértésére. Bankban, orvosnál, gyerek sulijában, segélyszervezeteknél, állásbörzén, munkanélküli hivatalban. Apropó! Tudod a segélyhívó számokat az adott országban? Nem hivatkozhatsz arra, hogy nincs nyelvérzéked, öreg vagy már hozzá…

lakáskulcsot rábízni

Jó ha van olyan nagyon nagyon közeli ismerős, bizalmas, barát, akire adott esetben rábízhatod a lakásodat, a virág öntözését, a macska etetését. De még a gyerekedre való figyelést is, ha éppen neked “haza kell ugranod Magyarországra”. Mert történnek dolgok szorgalmi időszakban is, nem csak nyári szünetben. Amúgy akkor sem tudod mindig pikkpakk becsomagolni és vinni a gyereket.

papírok rendben

Egy szimpla közúti ellenőrzés is vér ciki tud lenni, ha lejárt a jogosítvány. Pláne, ha stresszelsz, mert éppen gáz van. Fusd át a lejárati dátumokat a papírjaidon, ha elolvastad a cikket, hogy emiatt aztán tényleg nyugodtan aludj.

s.o.s. helybéli

Apropó nyugodt alvás! Személy szerint többször vagyok “éjszakai ügyeletben”, ami azt jelenti, hogy egy kedves barát nyugodtan tud éjszaka dolgozni, mert tudja, hogy a gyerkőcei engem hívhatnak, ha bármi történik. Szerintem nem kell feltétlenül magyarul beszélnie, de jó, ha kéznél van egy hasonló segítség. Aki nagyon gyorsan tud “ugrani”, cselekedni. Ezért nem árt, ha helyileg nagyon közel van.

telefonszámok fejből

Ha expat feleségként nagyon unatkoznál, memorizáld a telefonszámokat. Képzeld, még a sajátomat sem tudom. Illetve…nem tudtam addig a napig, mígnem sikerült kizárnom magam a lakásból. Azóta fontosnak tartom, hogy pár telefonszámot és adatot “fejből nyomjak”. Kiváló technikák vannak erre, kérdezz bátran!

pénzem, pénzem mondd meg nékem

Hű, ez kényes téma. Ideális esetben megbeszéltétek a pároddal, adott esetben van vésztartalék. Vagy éppen életbiztosítás. Vagy…válás esetén szerződés. De legalábbis egy jóindulatú társ, aki bár ex-é lép elő, mégis felelősséggel cselekszik. Személy szerint utálok a rossz időkre takarékoskodni, pontosan hogy  a jó időket szeretem. Olyanokról is tudok, akik nem tudtak a párjukkal erről beszélni, így az évek alatt a konyhapénzből takarítottak meg maguknak egy kisebb összeget. Az sem tilos, ha tudod, hol éred el a helyi segélyszervezeteket…

polcpakolás három diplomával

Szarlapátolást akartam eredetileg írni, de ide, a bejegyzés elejére bátrabban biggyesztem ezt  a szót. Mert a pénz valóban nagy úr. A parizert mindenhol pénzért adják, a gyerek éhes, a számlákat fizetni kell…Fogadd el, hogy lehet, hogy egy rövid ideig nem a kedvenc időtöltéseddel keresel némi pénzt és nem a végzettségednek megfelelő munkát végzed. De ez kit érdekel? Amíg lazítasz, olvasgasd ezt a könyvet...

És még néhány gondolat Dubai-ból is, ahol minden nagyon másképp működik:

Lehet, hogy Te sem az Európai Unióban élsz. És lehet, hogy nem is Európában. Így előfordulhat, hogy az otthoni vagy az európaitól nagyon eltérő gyakorlatokkal találkozol. Legalább tájékozódási szinten legyél tisztában a helyi szabályokkal törvényekkel, hogy ne érjen meglepetés például akkor, ha egy muszlim országban egyedül maradsz a gyermekeddel. Még az is előfordulhat, hogy elveszik tőled!

Ha Te is olyan szerencsés vagy, mint én, hogy a bürokrácia útvesztőiben a párodnak kell bolyongani, azért ne nagyon kényelmesedj el. Legyél tisztában vele, hogy milyen kötelezettségeitek vannak. Hol – mit – mikor kell intézni. Sose legyen rá szükség …

Az egyik legnagyobb félelmem az volt, hogy egyszer a férjem távollétében történik velem valami és a lányom itt marad egyedül, segítség nélkül. Ma már egy 3 éves is ügyesen használja a telefont. Tanítsd meg neki, hogyan tudja felhívni például apát, ha éppen téged az ájulás kerülget.

A külföldi élet igencsak próbára teheti a kapcsolatokat. Bár mindenkinek szüksége van a privát szférára, mégis akadhatnak olyan helyzetek, amikor bizony bele kell mászni a másik eletebe. Ez nem azt jelenti, hogy naponta ellenőrizzük a párunk postafiókját, de legyen meg a lehetőség, hogy szükség esetén hozzáférjünk.

…Most te jössz! Ha kiegészítenéd személyes tapasztalattal, ne fogd vissza magad. Segítsünk egymásnak, mi született expat feleségek!

 

 

Hozzászólás